De naam Team Bouke is natuurlijk met een knipoog, maar vat mijn karakter wel goed samen: ik werk graag in en met teams en heb veel oog voor de persoon.

Leiderschap op alle niveaus

Als projectmanager was de rode draad mijn interesse in de mensen die samen de onderdelen van het werk doen en met elkaar tot prestaties komen. Ik begon mezelf af te vragen welke leiderschapskenmerken mensen nu motiveren, wat mensen aanzet, of waardoor iets juist niet lukt. Behalve een goede sfeer creëren en waardering geven, vind ik het leggen van eigenaarschap bij de teamleden, en hen dus het vertrouwen geven, een de belangrijkste keuze voor het ontwikkelen van individueel leiderschap en motivatie.  

Train de zachte vaardigheden: die zorgen dat je project goed loopt

Vanuit de bovenstaande inzichten ontwikkelde ik trainingen voor het omgaan met lastige situaties in je werk. Je project willen beheersen door de juiste ’tools’ of technische oplossingen te gebruiken biedt slechts schijnveiligheid als er flinke verstoringen optreden in je project. Zoals spanningen binnen je team, boze bewoners die zich tegen je plan keren, of een moeizame relatie met de opdrachtgever. Oefening in voor jou herkenbare situaties zullen je helpen om met de verstoringen om te kunnen gaan. Een soepel project betaalt zich ruimschoots terug: in tijd, in geld, in plezier, in resultaat en in een tevreden opdrachtgever of terugkerende klant.

Teamontwikkeling

Ook werd ik in de afgelopen jaren benaderd door verschillende teammanagers, die me vragen stelden als hoe ze méér (kwaliteit, samenwerking, werkplezier, etc) uit hun team konden halen, hoe hun team effectiever konden worden, of zelfs hoe maak van deze groep individuen een echt team dat samen gaat presteren?

 Ik begeleid(de) die teams in meerdere sessies naar een gecommitteerde groep met een gedeelde opgave of werkwijze, een gedeeld doel. Methodisch zet ik hiervoor de principes uit de U-theorie in, gedachtegoed van Otto Scharmer. In dit praktijkgerichte proces waarin enkel vooruit wordt gekeken, worden de individuele inzichten over de opgave gedeeld, en verder gebracht naar een gedeelde gezamenlijke uitdaging. “Wat vraagt dat voor een verandering van de groep en wat vraagt het van mij als individu?” Daarover verdiepen de groepen zich samen en formuleren na elke sessie acties om vast de eerste mogelijke stapjes van de toekomst vorm te geven.

Faciliteren van bijeenkomsten: maak er iets leuks van!

Elke sessie of bijeenkomst is een kans om een mooi resultaat te halen en iedereen een leuke middag te bezorgen. Op basis van het doel bedenk en begeleid ik een interactieve bijeenkomst. Mensen activeren, laten samenwerken en inspireren, is zoveel leuker dan een een vergadering waarin je punten afwerkt!